Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΘΩΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ-ΑΝΝΑ ΣΕΒΑΣΤΗ ΤΖΙΜΑ: 
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Οι Μορφές Έκφρασης είναι ένας ξεχωριστός καλλιτεχνικός οργανισμός, ο οποίος εδώ και χρόνια, κάθε ακαδημαϊκή και θεατρική χρονιά, δίνει δυναμικά το «παρών» στην καλλιτεχνική εκπαίδευση παιδιών κάθε ηλικίας. Το Τaλκ συνάντησε τον Θωμά Κινδύνη, ιδρυτή του οργανισμού, και την Άννα Σεβαστή Τζίμα, βασική συνεργάτιδά του, και μίλησε μαζί τους για το πώς καταφέρνουν και αγκαλιάζουν δημιουργικά το βάθος και το πλάτος της καλλιτεχνικής ζωής οδηγώντας τα παιδιά σε πληρότητα πνευματική, ψυχική και συγκινησιακή, με την ανάδειξη της αυτογνωσίας ως υπέρτατης πνευματικής λειτουργίας. Συνέντευξη: Πελιώ Παπαδιά.

 

Τaλκ: Καλησπέρα και στους δυο. Πάμε μια βόλτα μέχρι τις Μορφές Έκφρασης. Μιλήστε μας για την ιστορία και την εξέλιξη του χώρου και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός από εσάς εκεί.

Θωμάς Κινδύνης: Εγώ, ο Θωμάς Κινδύνης, ίδρυσα τις Μορφές Έκφρασης το 1993 με στόχο να μυήσω νέους καλλιτέχνες στην αισθητική και στην απέραντη γνώση της Σχολής του μεγάλου θεατράνθρωπου Δημήτρη Ροντήρη, του οποίου είχα τη μεγάλη τύχη να είμαι ο τελευταίος μαθητής. Από τότε μέχρι τώρα διδάσκω και σκηνοθετώ στις Μορφές Έκφρασης αρχαία ελληνική τραγωδία, νεότερη ελληνική παράδοση, παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο, μουσική και μια εξειδικευμένη κίνηση (χοροθεραπεία).  Η Άννα Σεβαστή Τζίμα έκανε την είσοδό της στις Μορφές Έκφρασης ως μαθήτριά μου και αργότερα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο βασικά και λειτουργικά στελέχη μου. Ίδρυσε το Παιδί και Τέχνη και καθιέρωσε στις Μορφές το παιδικό θέατρο, γράφοντας, σκηνοθετώντας και παίζοντας. 

 

Τaλκ: Ένα σημαντικό τμήμα των δράσεών σας απευθύνεται σε παιδιά και σε γονείς. Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

Θωμάς Κινδύνης: Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν το μέλλον τις ανθρωπότητας, οπότε οφείλουμε να τους καλλιεργήσουμε την ομορφιά και να τους αναπτύξουμε τη φαντασία και την ικανότητα της επικοινωνίας έτσι ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

 

Τaλκ: Πείτε μας τι θα δούμε φέτος στις Μορφές Έκφρασης. Ποιες θεατρικές παραστάσεις και ποια εργαστήρια ετοιμάζετε;

Θωμάς Κινδύνης: Πλούσιο και φέτος θα είναι το ρεπερτόριο μας. Θα παιχτούν για πολύ μικρά παιδιά (από 18 μηνών) το «Κου-κου! Μια βόλτα στο δάσος» και ο «Πειρατής ο Μπου», για παιδιά του δημοτικού «Η χύτρα με το χρυσάφι» και για ακόμα μεγαλύτερα παιδιά «Η Ζοζεφίνα έχει μήνυμα» (εμπνευσμένο από τους μύθους του Αισώπου). Για ενήλικους συνεχίζουμε για τέταρτη χρονιά το έργο του Ντοστογιέφσκι «Το όνειρο ενός γελοίου» και από το 2020, θα ανέβει το έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα».

 

Τaλκ: Παιχνίδι-Τέχνη-Επικοινωνία, το τρίπτυχο που χρησιμοποιείτε στη δουλειά σας με τα παιδιά. Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς ως καλλιτέχνες τη σχέση αυτή;

Άννα Σεβαστή Τζίμα: Με το Παιχνίδι εξιτάρουμε τη φαντασία και το ενδιαφέρον τους, έτσι ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν και να μην είναι παθητικοί δέκτες. Με την Τέχνη προσφέρουμε αισθητική και με την Επικοινωνία μαθαίνουμε την έννοια της συνεργασίας.

 

Τaλκ: Είναι εύκολο τα παιδιά του 2020 να έχουν μια σταθερή και ουσιαστικά ποιοτική σχέση με την Τέχνη; Ή μήπως η αδηφάγος τεχνολογία έχει νικήσει κατά κόρον και τους έχει στερήσει την ελευθερία που μπορεί να τους παράσχει η καλλιτεχνική έκφραση;

Άννα Σεβαστή Τζίμα: Οφείλουμε να παλέψουμε ενάντια στη κακή χρήση της τεχνολογίας και να τους μάθουμε πως η επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι τα πιο ουσιαστικό στοιχεία για μια ποιοτική ζωή. Όχι, δεν είναι εύκολο να παλέψεις με την αδηφάγο και ταχύτατη τεχνολογία, πάντοτε εννοώντας με την κακή της χρήση, αλλά οφείλουμε να τους δείχνουμε δρόμους που η τεχνολογία να είναι υπηρέτης του ανθρώπου και όχι το αντίστροφο.

 

Τaλκ: Μέσα από την εμπειρία σας, γιατί οι γονείς επιλέγουν και φέρνουν τα παιδιά τους στις Μορφές Έκφρασης, επιλέγοντας ως εξωσχολική δραστηριότητα μια καλλιτεχνική δράση;

Άννα Σεβαστή Τζίμα: Υπάρχουν -κι αυτό είναι ελπιδοφόρο- ευαισθητοποιημένοι γονείς που προτιμούν να φέρνουν τα παιδιά τους σε χώρους Τέχνης, όπου γίνονται αιτία και να μην τα αφήνουν μπροστά από μια οθόνη όπου αναπόφευκτα γίνονται αποτελέσματα.

 

Τaλκ: Ποια είναι η πιο «δύσκολη» ηλικία με την οποία δουλεύετε και γιατί;

Άννα Σεβαστή Τζίμα: Πιστεύουμε πως η πιο δύσκολη ηλικία είναι η εφηβεία. Κι αυτό γιατί οι έφηβοι περνούν την περίοδο της αμφισβήτησης των πάντων, τους λείπουν τα ουσιαστικά πρότυπα και γενικώς επαναστατούν και προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν το κάθε τι.

 

Τaλκ: Κύριε Κινδύνη, είστε στον χώρο σχεδόν 40 χρόνια. Έχετε αποφοίτους που έγιναν επαγγελματίες καλλιτέχνες;

Θωμάς Κινδύνης: Διδάσκω 43 χρόνια. Είναι εύλογο πολλούς, από τους ηθοποιούς πρωταγωνιστές και μη, να υπήρξαν μαθητές μου. Αναφέρω μερικούς: Κατερίνα Παπουτσάκη, Στάθης Λιβαθινός, Χάρης Ρώμας, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δήμητρα Χατούπη κ.ά.

 

Τaλκ: Ας κλείσουμε με μια προτροπή προς τους αναγνώστες μας. Γιατί να σας επισκεφτούν μαζί με τα παιδιά τους.

Θωμάς Κινδύνης: Πιστεύουμε πως με τις δράσεις μας και με τη φιλοσοφία μας, προσφέροντας αισθητική στον κόσμο και ελπίδα, δημιουργούμε έναν νέο Πολιτισμό. Έτσι καλούμε τους αναγνώστες σας, αν πιστεύουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, να έρθουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια μας.

 

Πηγή: Τaλκ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Το όνειρο ενός γελοίου εκφράζει ολότελα τη ζωή μου"

 

Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικοδιδάσκαλος. Φοίτησε πλάι στον Δ. Ροντήρη για 11 χρόνια, ενω αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή του Π. Κατσέλη το 1973. Σπούδασε Βυζαντινή Μουσική στο Εθνικό Ωδείο πλάι στον Απόστολο Βαληνδρά, είναι κάτοχος πτυχίων Ευρωπαϊκής μουσικής (Μουσικοδιδάσκαλος, Πτυχίο Ειδικό Αρμονίας), καθώς και Μουσικοκινητικής Αγωγής Συστήματος C. ORFF. Σπούδασε ακόμα Φωνητική και Τραγούδι με την Ηρώ Πάλλη.
Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ένας πολυπράγμων και ενδιαφέρων άνθρωπος, που από το 1993 έχει σαν θεατρικό σπίτι τις "Μορφές Έκφρασης", έναν χώρο για μικρούς και μεγάλους.

Συνέντευξη: Κώστας Ντέμος

Κώστας Ντέμος: 4ος χρόνος συντροφιά με "Το Όνειρο ενός Γελοίου" στο θέατρο Μορφές Έκφρασης. Πείτε μας τι δίνει την ώθηση σε ένα έργο ώστε να παίζεται τόσα χρόνια; Πείτε μας λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου.

Θωμάς Κινδύνης: Το έργο αυτό του Ντοστογιέφσκι είναι μια προσωπική κατάθεση ψυχής. Ο λόγος που παίζεται για 4η χρονιά είναι γιατί εκφράζει ολότελα τη ζωή μου!
Ένας άνθρωπος όπως είναι στη σύγχρονη ζωή μας, εντελώς απελπισμένος, που του φαίνονται όλα σαν να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του. Ένα κοριτσάκι αθώο, όπως είναι η ίδια η ζωή και ένα υπερβατικό όνειρο του αλλάζουν τα δεδομένα και ανακαλύπτει το πραγματικό νόημα του να ζεις που είναι να βοηθάς με αγάπη τους συνανθρώπους σου και να τους οδηγείς στον δρόμο της ευτυχίας.

Το έργο, παρ’ όλο που είναι ένας μονόλογος, έχει μετατραπεί με τη σκηνοθεσία της Άννας Τζίμα σε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική απόδοση, τόσο που οι θεατές εδώ και 4 χρόνια όχι μόνο ενθουσιάζονται, αλλά και συγκλονίζεται η ζωή τους.

 

Κ.Ν.: Θητεύσατε πλάι στον Ροντήρη. Τι αποκομίσατε από αυτόν τον μεγάλο θεατράνθρωπο; Ποιος ήταν και τι ήθελε πραγματικά να δείξει;

Θ.Κ.: Ήμουν ο τελευταίος μαθητής του, για 11 χρόνια ήμουν δίπλα του και τα κέρδη που πήρα απ’ αυτόν τον μεγάλο δάσκαλο ήταν τεράστια. Τόσο που ακόμα και τώρα σε μια τόσο ταραγμένη εποχή να μου διατηρούν την ελπίδα για να μπορώ να ονειρεύομαι και να δρω. Ο Δάσκαλος αυτός δίδαξε αισθητική, ήθος, εργατικότητα, και μια απέραντη αγάπη για τον άνθρωπο και το θέατρο. Κάθε φορά που αναφέρομαι σ’ αυτόν καταλαμβάνομαι από μια απέραντη θλίψη γιατί δυστυχώς στις μέρες μας δεν υπάρχουν τέτοιοι φωτισμένοι άνθρωποι να μας οδηγούν για να ελπίζουμε.

 

Κ.Ν.: Έχετε παίξει στο θέατρο , στον κινηματογράφο, σε τηλεοπτικές σειρές, έχετε σκηνοθετήσει παραστάσεις ενώ έχετε διδάξει και σε δραματικές σχολές. Ποιο είναι το απόσταγμα όλων αυτών; Επίσης, σανίδι, τηλεοπτικό πλατώ ή κινηματογράφος; Τι προτιμάτε και γιατί;

Θ.Κ.: 44 χρόνια στο θέατρο και στο να διδάσκω νέους ανθρώπους. Μεγάλη περιπέτεια. Βασισμένος στα πρότυπα του Ροντήρη, έδωσα τη ζωή μου για να διδάξω αυτό το ήθος που μου μεταλαμπάδευσε ο μεγάλος δάσκαλος. Πολλές φορές ένιωσα περήφανος κι άλλοτε πικραμένος, κυρίως στις μέρες μας που η ανηθικότητα και η προχειρότητα αλλά και η άγνοια πρυτανεύουν.

Το κάθε είδος Τέχνης είναι διαφορετικό· τόσο το θέατρο όσο και ο κινηματογράφος και η τηλεόραση. Για έναν ηθοποιό είναι πρόκληση να παίζει και να εκφράζεται σε τόσες διαφορετικές πτυχές της Τέχνης. Με λίγα λόγια μου αρέσουν όλες οι μορφές έκφρασης.

 

Κ.Ν: Τι γνώμη έχετε για τους νέους ηθοποιούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα; Τι πρέπει να προσέξουν;

Θ.Κ.: Αυτό που θέλω να πω στους νέους ανθρώπους είναι να ακολουθούν το όραμά τους, να αγωνίζονται γι’ αυτό, αλλά να είναι ένα όραμα αγάπης για το θέατρο και την εξαιρετική τέχνη του ηθοποιού, γιατί ηθοποιός είναι εκείνος που ποιεί ήθος. Για να το κάνουν όμως αυτό θα πρέπει να δουλέψουν πολύ εξελίσσοντας τα εκφραστικά τους μέσα, έτσι ώστε να μην τραυματίζουν και να μην τραυματίζονται. Η Τέχνη είναι Επικοινωνία και επικοινωνία είναι η ίδια η ζωή.

 

Κ.Ν.: Έχετε πει ότι "πολεμάτε για την αλήθεια". Ποια είναι η πραγματική αλήθεια; Ο πολιτισμός παίζει ρόλο στο να αναγεννηθούμε και αν ναι, πώς;

Θ.Κ.: Η αλήθεια δεν είναι ιδέες ούτε γνώμες αυθεντιών. Η αλήθεια είναι εκείνη που είναι συνυφασμένη με τους «φυσικούς νόμους». Αν κάποιος γνωρίζει τους νόμους, τότε έχει ένα πλεονέκτημα. Οι αρχαίοι πολεμιστές σαμουράι, πίστευαν ότι, αν γνωρίζεις ένα πράγμα, θα μπορούσες να γνωρίζεις πολλά πράγματα. Το ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ο νόμος, δηλαδή η Αλήθεια.

 

Κ.Ν.: Οι “Μορφές Έκφρασης” πώς δημιουργήθηκαν και ποιος είναι ο στόχος τους;

Θ.Κ.: Οι «Μορφές Έκφρασης» δημιουργήθηκαν το 1993 από μένα με ένα και μοναδικό στόχο να μεταλαμπαδεύσω στη νεότερη γενιά τις αρχές και τις αξίες του μεγάλου δασκάλου Δημήτρη Ροντήρη, αλλά και άλλων αγωνιστών της αληθινής γνώσης, έτσι ώστε να δημιουργήσω πνευματικά υγιείς ανθρώπους. 

 

Κ.Ν.: Έχετε φτιάξει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, τι ακριβώς είναι το εργαστήριο “Παιδί και Τέχνη”; Πιστεύετε ότι βοηθά το παιδί κάποιο μουσικοπαιδαγωγικό, ή θεατρικό σύστημα, και πώς;

Θ.Κ.: Πιστεύω πως η γνώση πρέπει να ξεκινάει από την αρχή της πορείας του ανθρώπου για να μπορείς να χτίσεις στις ψυχούλες των παιδιών τις έννοιες της επικοινωνίας, της στοργής και γενικότερα της αγάπης για τη ζωή. Έτσι, μ’ αυτή την αρχή, ξεκινήσαμε το Παιδί και Τέχνη εδώ και 17 χρόνια σμίγοντας τη μουσική με το θέατρο και την κίνηση και στοχεύοντας στο να αναπτύξουμε δημιουργικά και αρμονικά τα τρία σημαντικά κέντρα του ανθρώπου (κινητικό, συναισθηματικό και νοητικό).

 

Κ.Ν.: Ποιος είναι ο Θωμάς Κινδύνης, ποιους ρόλους αγάπησε πιο πολύ και ποια είναι τα σχέδιά του;

Θ.Κ.: Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ένας άνθρωπος ταγμένος για τη βοήθεια προς στους συνανθρώπους του. Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ένας καλλιτέχνης που θέλει να μεταφέρει στους ανθρώπους αισθητική, γιατί η αισθητική εκτός από ομορφιά είναι και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Οι ρόλοι που αγάπησα είναι οι ήρωες που μέσα τους είχαν ζωντανή την έννοια της ζωής και έδιναν αγώνα για να επικρατήσει το δίκιο, η ηθική και η μεγαλοσύνη (Ηλέκτρα - του Σοφοκλή, Ένας εχθρός του λαού - του Ίψεν, Το όνειρο ενός γελοίου - του Ντοστογιέφσκι).

 

Πηγή: Youfly.com

 

Με χαρά σάς ανακοινώνουμε πως λόγω μεγάλης ζήτησης η παράσταση “Κου-κου! Μια βόλτα στο δάσος” της Άννας μόνο για αυτή την Κυριακή 1 Δεκμβρίου 2019 θα είναι διπλή! Οι δύο παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11.00 π.μ. και στις 12.30 μ.μ. 

kokou-per kou1919  koukou9

Ελάτε κι εσείς στην παρέα μας αυτή την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου στις 12.30, για ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της μουσικής και του θεάτρου που  ξεσηκώνει τα παιδιά!

*Η παράσταση είναι μια μελετημένη προσέγγιση του θεάτρου για πολύ μικρά παιδιά.


1η παράσταση: Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στις 11.00 π.μ
2η παράσταση: Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στις 12.30 μ.μ


Για παιδιά από 18 μηνών έως 5 ετών
Διάρκεια: 50 λεπτά


Θέατρο Μορφές Έκφρασης, Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα (απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς)

Προπώληση: Ticketservices, Public ImageMorfesekfrasis / 210 3464903, 210 3464002
ImageMorfesekfrasis
Image Morfesekfrasis
Image MorfesekfrasisΠληροφορίες/κρατήσεις για σχολικές παραστάσεις
Βλασία Βερβέρη
Κ: 6944 659865Επικοινωνία
Βάγια Τσιμάρα| Κ: 697 150 8992 | M:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επίσης στις 14 Δεκεμβρίου ξεκινάει η Χριστουγεννιατικη παράσταση μας "Πού Ζει ο Άγιος Βασίλης"

Κλείστε έγκαιρα τις θέσεις για την πιο γλυκιά Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια!

Ο Θωμάς Κινδύνης, ο Νίκος Τουλιάτος, ο Βαγγέλης Κώτσου και ο Κώστας Κωνσταντάτος (Encardia), συναντώνται για πρώτη φορά στις Μορφές Έκφρασης σε μια σειρά εργαστηρίων που μας ταξιδεύει από την πολυφωνία της Ηπείρου ως την Κάτω Ιταλία και από τον Σαίξπηρ σε ρυθμικούς αυτοσχεδιασμούς με σκούπες, κουβάδες, κουτάλια κ.ά.  Επίσης, για όσους απλά αναζητούν τη χαρά μέσα από την έκφραση, η Παραμυθένια Ορχήστρα ανοίγει τις πόρτες της σε όλους για να τους μεταφέρει στην δική της ξεχωριστή περιπέτεια! Τέλος, Ακροβατικά και Μουσικοθεραπεία για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τα κρυμμένα τους ταλέντα!

 

Πρόγραμμα Εργαστηρίων

 

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ

ΟΡΧΗΣΤΡΑ

ΡΥΘΜΟΣ

& ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΤΑΡΑΝΤΕΛΑ & ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ

ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ

ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ ΕΔΑΦΟΥΣ

 

5 ΡΟΛΟΙ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ 

ΣΑΙΞΠΗΡ

                            

                                                                                                     

ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΤΣΟΥ

Εncardia

ΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΘΩΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ

7:30 – 10:00 μ.μ.

7:30 – 9:00 μ.μ.

7:30 – 9:00 μ.μ.

7:30- 9:30 μ.μ.

5:30 – 7:00 μ.μ.

 7:30 -10:00 μ.μ.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                 

 

  ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210 3464903, 210 3464002

* Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι τον Γενάρη του 2020 θα ξεκινήσει και τμήμα ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ με τη Βάγια Τσιμάρα

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ: με τον Θωμά Κινδύνη  κάντε κλικ εδω!

ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ: με τον Νίκο Τουλιάτο κάντε κλικ εδώ!

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: με τον Βαγγέλη Κώτσου κάντε κλικ εδώ!

ΤΑΡΑΝΤΕΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ: με τους Εncardia κάντε κλίκ εδώ!

 5 ΡΟΛΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ: με τον Θωμά Κινδύνη κάντε κλικ εδω!

ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ ΕΔΑΦΟΥΣ: με τον Άκη Σταύρου κάντε κλικ εδώ!

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΡΑΠΕΙΑ: με την Βάγια Τσιμάρα κάντε κλικ εδώ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι Encardia μας παρασύρουν στα βήματα της μεθυστικής Ταραντέλας και μας προσκαλούν να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε μαζί τους!

Από τις 3 Οκτωβρίου και για 6 συναντήσεις θα βρίσκονται στις Μορφές Έκφρασης  και θα μας προσφέουν ένα απολαυστικό ταξίδι στην Κάτω Ιταλία.

encardia4  encardia20  encardia1

 

Ταραντέλα σε τρεις όψεις

Η εκστασιακή Ταραντέλα έτσι όπως την χορέυουν και την τραγουδάνε στην Απουλία, στην Καλαβρία και την Καμπανία. Τρεις διαφορετικές ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας θα μας οδηγήσουν σιγοτραγουδώντας στην γλυκήτατη και τόσο σπουδαία διάλεκτο "Grico" σ' ένα ξεχωριστό βίωμα που σίγουρα θα ανεβάσει την διάθεση μας αλλά και ταυτόχρονα θα μας κάνει κοινωνούς μιας σπουδαίας και μοναδικής παράδοσης.

Το εργαστήρι αυτό αποτελεί και μια πρόσκληση για να πλησιάσουμε κι εμείς βιωματικά μέσα μας αυτές τις σχέσεις, να βρεθούμε κοντά στους Encardia και να χορέψουμε στις παραστάσεις τους, ακόμα και να τους ακολουθήσουμε σε κάποιο από τα ταξίδια τους!!!

 

Διδάσκουν :Γιάννα Χαμαλέλη (χορεύτρια των Εncardia) - Κώστας Κωνσταντάτος (μουσικός των Εncardia)
Διάρκεια: 6 εβδομάδες (συνολικά 12 ώρες)
Από: 3/10/2019 – 7/11/2019
Ημέρα: Κάθε Πέμπτη, 19.30 – 21.30 Ώρα προσέλευσης 19.15
Συμμετοχή: 150€

Εγγραφές συμμετοχές στα τηλέφωνα: 210 3464903, 210 3464002 ή και με e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. στο θέμα γράφετε: Encardia

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:30 (Οι εγγραφές λήγουν με τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου αριθμο συμμετεχόντων)

 

encardia10  encardia7    encardia3

Encardia

Τα μέλη των Encardia ήδη από το 2004 ιχνηλατούν με πάθος και απόλυτο σεβασμό τις περιοχές του Ιταλικού Νότου (Απουλία, Νάπολη, Καλαβρία, Σικελία), αναζητώντας σχέσεις πολιτισμού που μας συνδέουν με την άλλη πλευρά του Ιονίου. Επί δέκα χρόνια συνεχόμενα, τα μέλη των Encardia διοργανώνουν σεμινάρια χορών που προέρχονται από τις
ελληνόφωνες περιοχές της Νότιας Ιταλίας. Οι ίδιοι επισκέπτονται σχεδόν 1-2φορές το χρόνο ανελλιπώς τις περιοχές αυτές και διατηρούν ισχυρούς δεσμούς εκεί με μουσικούς και χορευτές. Έχουν συνεργαστεί επί σκηνής αλλά και έχουν επηρεαστεί καθοριστικά στον τρόπο που χορεύουν αλλά και στη διδασκαλία τους, από τις τρείς πιο σημαντικές εκπροσώπους των χορών αυτών (Anna Cinzia Villani, Franca Tarantino, Maristella Martella), που ζουν και εργάζονται σήμερα στην Απουλία, περιοχή που αποτελεί κέντρο της παράδοσης της tarantella, μαζί με την Καλαβρία και τη Νάπολη.

Τη φετινή χρονιά εγκαινιάζεται τη συνεργασία Encardia-«Μορφές Έκφρασης» γιατί πιστεύουμε ότι μας ενώνει η κοινή αισθητική και η αγάπη για πράγματα που έχουν καλλιτεχνικό νόημα στο χώρο του θεάτρου και της μουσικής.

Το τμήμα Μουσικοθεραπείας έχει στόχο, μέσω δημιουργικών διαδικασιών να προσφέρει μια διέξοδο από όλα τα αρνητικά συναισθήματα και τις πιεστικές καταστάσεις που μας περιβάλλουν να προσφέρει μια εκτόνωση και ανακούφιση στους συμμετέχοντες.
Οι διαδικασίες της παρατήρησης, της ενεργητικής συμμετοχής στην παραγωγή μουσικής της παθητικής ακρόασης και του αυτοσχεδιασμού, μας βοηθούν να έρθουμε στον παρόντα χρόνο και να τον απολαύσουμε, να  απαλλαγούμε από την αρνητικότητα το άγχος και την καταπίεση.
Δεν απαιτείται καμία μουσική γνώση, καθώς η μουσική και οι ιδιότητές της χρησιμοποιούνται με την αρχέγονη λειτουργία τους, το αντίκτυπο που έχουν στην ανθρώπινη φύση, ως βοήθεια στην εξωτερίκευση, περιγραφή και κατανόηση των συναισθημάτων μας.

Υπεύθυνη τμήματος: Βάγια Τσιμάρα
Διάρκεια προγράμματος: 1/10/2019 - 28/1/2020
Ημέρα: Κάθε Τρίτη
Μηνιαία Συνδρομή: 40€

 

Βάγια Τσιμάρα

Το τμήμα Μουσικοθεραπείας έχει αναλάβει η Βάγια Τσιμάρα,
πιανίστρια, τραγουδίστρια, μουσικολόγος με ειδίκευση στην εθνομουσικολογία και πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης στη μουσικοθεραπεία (Κέντρο δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

 

Αν θέλετε να ταξιδέψετε στον κόσμο της έκφρασης, της τέχνης και της δημιουργίας αυτό το εργαστήριο θα σας δείξει τον δρόμο!  Ετοιμαστείτε για Κίνηση, Λόγο και Ρυθμό!  Θα αναμείξουμε τη μουσική με την κίνηση και τη θεατρική έκφραση δίνοντας την ευκαιρία στην φαντασία μας να ζωντανέψει και στον εαυτό μας να εκφραστεί με διαφορετικούς τρόπους. 

klr6  klr5  klr3  klr4

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς, παιδαγωγούς, ηθοποιούς, χορευτές, performers και σε όσους θα ήθελαν να βιώσουν την μουσική, την κινητική και την θεατρική έκφραση!

Το εργαστήριο θα καταλήξει σε παράσταση- παρουσίαση από τους συμμετέχοντες και θα αποτελέσει, για όσους το επιθυμούν, την έναρξη μιας καλλιτεχνικής περιπέτειας, μιας ομάδας που θα προτείνει και θα παρουσιάζει έργα- προγράμματα και παραστάσεις. 

Θέατρο:

Συναισθήματα, Εκφραστική Μάσκα, Εκφορά του λόγου, Αρχές αυτοσχεδιασμού, παιχνίδια ρόλων, σκηνική παρουσία κ.α.

Κίνηση: 

Σωματική έκφραση,  μετακίνηση με βάση την μέθοδο laban,  χώρος-χρόνος, κινήσεις, κινητικός αυτοσχεδιασμός, σύνολα κ.α.

Μουσική:

Βασική μουσική εκπαίδευση,(μουσική θεωρία, τη στοιχειώδη αρμονία, εκμάθηση μουσικών οργάνων συμπεριλαμβανομένου και του σώματος (κρουστά Orff- ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, μικρά ξύλινα κρουστά κ.α.- body percussion)

• Οστινάτο και Μπορντούν
• Ζωγραφικής παρτιτούρας
• Τραγούδια, πολυφωνική φωνητική μουσική
• Ιδιότητες ήχου μέσω κινήσεων ρυθμών και λόγου
• Ανάπτυξη ακουστικής αντίληψης
• Μουσική Μορφολογία

 

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Θωμάς Κινδύνης

Διδάσκουν: Θωμάς Κινδύνης, και Δανάη Στεργίου, Άννα Τζίμα, Δημήτρης Σκούρτης, Μαρία Ιωάννου (μέλη της παραμυθένιας ορχήστρας)
Διάρκεια προγράμματος : 7/10/2019 - 25/5/2020
Ημέρα: Κάθε Δευτέρα, 19.30-21.30
Μηνιαία Συνδρομή: 20 €

Για εγγραφές - πληροφορίες: 210 3464903, 210 3464002 ή με e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. στο θέμα γράφεται: Εργαστήριο Παραμυθένια Ορχήστρα


Θωμάς Κινδύνης

Ο Θωμάς Κινδύνης απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Πέτρου Κατσέλλη, με Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, Πτυχία Ευρωπαϊκής Μουσικής (Μουσικοδιδασκάλου και Πτυχίο Αρμονίας), καθώς και Μουσικοκινητικής
αγωγής του συστήματος Orff.  Έχει διδάξει σε δραματικές σχολές (Π. Κατσέλλη, Πειραϊκό Ωδείο) καθώς και σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, (Σχολές Αυγερινοπούλου). Επίση,ς έχει διδάξει νηπιαγωγούς και δασκάλους
πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα στη Μαράσλειο Σχολή με θέμα το μουσικοκινητικό σύστημα του C. ORFF και στον Ο.Ν.Α του Δήμου Αθηναίων με θέμα «Επικοινωνία και Τέχνη» καθώς και «Οργάνωση
και Τέχνη», στο Δήμο Άνω Λιοσίων με θέμα «Εργασιακή Επικοινωνία», στο Δήμο Λαρίσης με θέμα «Τεχνολογία Μελέτης», στο Δήμο Καλύμνιων με θέμα «Οργάνωση Επιχειρήσεων», «Επικοινωνία και Τέχνη» και «Τεχνολογία Μελέτης»


Δανάη Στεργίου

Η Δανάη Στεργίου, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α, μουσικός, Πτυχιούχος αρμονίας , χορωδός και τραγουδίστρια με ιδιαίτερη αγάπη στο παραδοσιακό τραγούδι και χορό, ειδίκευση στη Μουσικοκινητική αγωγή, ασχολείται με τη διεύθυνση χορωδίας και μετράει συμμετοχές σε πολλές μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

Ο καταξιωμένος τραγουδιστής και καθηγητής Βαγγέλης Κώτσου θα μας καθοδηγήσει ώστε να γνωρίσουμε το Πολυφωνικό Τραγούδι Ηπείρου κατανοώντας τις βάσεις του, τους διαφορετικούς ρόλους που συμβάλλουν στο σύνολο, τη θεματολογία των τραγουδιών καθώς και μαθαίνοντας τον τρόπο να ερμηνεύσουμε και να αποδώσουμε με πιστότητα και σωστή αισθητική το είδος αυτό. Σκοπός του εργαστηρίου είναι πέρα από την εκμάθηση και την επαφή με αυτό το ιδαίτερο είδος της Ελληνικής παράδοσης και η δημιουργία, για όσους το επιθυμούν, φωνητικού συνόλου που θα δημιουργήσει ρεπερτόριο και θα παρουσιάζεται στο κοινό σε μουσικοθεατρικές δράσεις.

polifoniko01  polifoniko4

Λίγα λόγια για το Πολυφωνικό τραγούδι Ηπείρου
Το πολυφωνικό τραγούδι βασίζεται στις πεντατονικές κλίμακες (αρχαία φόρμα κλίμακας).

Στα πολυφωνικά σύνολα, έχουμε συγκεκριμένους “ρόλους” των χορωδών, όπως είναι του Παρτή  ή Πάρτη, του Κλώστη ή Γυριστή  ή Τσακιστή, τους Ισοκράτες, τον Προλογιστή  και τον Ρίχτη.

Η θεματολογία των Ηπειρώτικων πολυφωνικών τραγουδιών περιλαμβάνει Τραγούδια Ξενιτιάς, Ιστορικά Κλέφτικα, Θρύλους-Παραλογές και Μοιρολόγια, καθώς και Λυρικά Τραγούδια Αγάπης.

 

Διδάσκει ο Βαγγέλης Κώτσου
Διάρκεια προγράμματος: 6/11/2019 – 27/5/2020
Ημέρα: Κάθε Τετάρτη, 19.30 - 21.00
Μηνιαία Συνδρομή: 40€/ μήνα

 

Για εγγραφές στα τηλέφωνα: 210 3464903, 210 3464002 ή μέσω mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. στο θέμα γράφετε: Πολυφωνικό Ηπείρου

 

Βαγγέλης Κώτσου

Μέσα από τα μονοπάτια του Πολυφωνικής μουσικής ταξιδεύουμε στην Ήπειρο, με οδηγό τον Βαγγέλη Κώτσου, καταξιωμένο τραγουδιστή παραδοσιακού τραγουδιού, καθηγητή πολυφωνικού τραγουδιού Ηπείρου, διευθυντή παραδοσιακής ορχήστρας, επιμελητής μουσικών παραγωγών, καθώς έχει τελέσει και ως καθηγητής πολυφωνικού τραγουδιού Ηπείρου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο πανεπιστήμιο Τυφλίδας της Γεωργίας στη Σχολή Καλών Τεχνών.

to-oneiro-35w   Kindinis2
 
Ο Θωμάς Κινδύνης με μια πορεία 43 ετών στο θέατρο και στη θεατρική εκπαίδευση, προσεγγίζει σ’ αυτόν τον ιδιαίτερα προσεγμένο κύκλο θεατρικών μαθημάτων 5 ρόλους – κλειδιά, όπως τους αποκαλεί, από τα έργα του Shakespeare. Οι ρόλοι που θα μελετηθούν είναι:  Οθέλλος  - Ιάγος – Άμλετ – Κατερίνα – Λαίδη Άννα.
 
  Sheakspear2   Sheakspear7  Sheakspear4  Sheakspear9  Sheakspear8
 
5 αριστουργηματικοί ρόλοι θα ξεκλειδώσουν 5 διαφορετικές όψεις της ανθρώπινης φύσης. 
 
«Οι ρόλοι αυτοί συναντούν τόσο δυνατά την αλήθεια των ανθρώπινων συμπεριφορών που θα αποτελέσουν για μας μια σταθερά που είναι ικανή να δομήσει αλλά και να αναλύσει πολλούς βασικούς σκηνικούς ρόλους. Πρόκειται για μια κατάσταση συναισθηματικής  λειτουργίας σε δεδομένες συνθήκες. Η κατανόησή τους μπορεί να αναδείξει και να εμπλουτίσει την φαντασία του ηθοποιού και να αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη σκηνική τους ερμηνεία.»  
 
Θωμάς Κινδύνης
 
 
•Σωματική Κίνηση
•Σκέψεις και προθέσεις
•Αλήθεια και ψέμα
•Χειρισμός της επικοινωνίας
•Χειρισμός των άλλων
•Μάσκα 
•Τοποθέτηση της φωνής
 
 
«Εάν κι αυτό είναι τρέλα, υπάρχει μια μέθοδος σ’ αυτό» William Shakespeare
«Ξέρουμε τι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσαμε να είμαστε» Amlet
 
Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 19 μαθήματα. Από τις 10 Γενάρη 2020 – 29Μαϊου 2020.  
Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Παρασκευή από τις 19:30 – 22:00
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα παρουσιαστούν στο κοινό μετά το πέρας του κύκλου.
 
Απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες:
- Ηθοποιούς
- μελετητές της τέχνης του θεάτρου
- σε εκείνους που κάνουν θέατρο και θέλουν να εμβαθύνουν και να αναπτύξουν την  
 υποκριτική τους
-σε ανθρώπους που θέλουν μέσα από το θέατρο να καταλάβουν περισσότερα για τη  
 ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις
 
Μηνιαία συνδρομή: 60€ ή 270€ (10% έκπτωση) για όλο τον κύκλο -5 μήνες  Ειδικές εκπτώσεις σε νέους απόφοιτους Δραματικών σχολών.
 
Για την εγγραφή σας επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 210 3464903, 210 3464002 ή με αποστολή e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στο θέμα γράφεται: Θεατρικός κύκλος
 
ΘΩΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ

Ροή, κίνηση και ρυθμός.

 

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εναρμόνιση δύο αντίθετων στοιχείων, της γης και του αέρα και η ομαλή μετάβαση από το ένα στο άλλο.
Το μάθημα περιλαμβάνει συνεχή ενδυνάμωση ώστε το σώμα να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει και να προσαρμόζεται με ασφάλεια στην κίνηση. Το σώμα όμως χρειάζεται και τη σωστή τεχνική, η οποία είναι προσαρμοσμένη στο σώμα
και τις ικανότητες του καθενός. Με αυτόν τον τρόπο το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σωστά δομημένο και η
ακολουθία ακροβατικών κινήσεων θα διέπεται από ροή. 

 

Διδάσκει ο  Άκης Σταύρου

Διάρκεια προγράμματος: 4/10/2019 - 29/5/2020
Ημέρα: Κάθε Παρασκευή, 17.30-19.00
Μηνιαία Συνδρομή:40€

 

Άκης Σταύρου

Ο Άκης Σταύρου, καθηγητής Capoeira και ιδρυτής της ακαδημίας Casa do Besouro-Athens
Capoeira Academy και της εταιρείας Athens Center of Capoeira-Corpo Fechado, αναλαμβάνει να
μας μυήσει στην τέχνη των ακροβατικών εδάφους, τα οποία θα συνδυαστούν αρμονικά με κινήσεις
και επιρροές από την αφροβραζιλιάνικη τέχνη της Capoeira.

Σελίδα 1 από 13