Οδοιπορικό


2014

Τον Μάρτιο ανεβάζουν την παράσταση για παιδιά «Η μαγική Σοφίτα», ένα έργο με έντονα μουσικά στοιχεία και έντονη επικοινωνία με τα παιδιά, με στόχο να μεταφέρουν στους αυριανούς ενήλικες αρχές και βασικά εφόδια για τη ζωή.

Τον Σεπτέμβριο ανακοινώνουν την λειτουργία του καλλιτεχνικού σχολείου «Αρμονική Ανάπτυξη παιδιών και εφήβων» για παιδιά ηλικίας 7 έως 14 ετών. Το πρόγραμμα έχει στόχο να καλλιεργήσει στα παιδιά βασικούς παράγοντες για την πνευματική τους ανάπτυξη, όπως: επικοινωνία, βασικές αρχές λογικής, πρακτικές προσέγγισης της μελέτης και της γνώσης, κατανόηση των συναισθημάτων και του περιβάλλοντος κ.α.

Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται κατά κύριο λόγο μέσα από τις τέχνες της μουσικής, του θεάτρου και της κίνησης. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν στα παιδιά με την υποστήριξη των μελών της κοινότητας της «Αρμονικής Ανάπτυξης παιδιών και εφήβων».

Επίσης δημιουργείται ο «Αρμονικός κύκλος» που απευθύνεται σε όσους νιώθουν την ανάγκη να αναπτύξουν και να κατανοήσουν ευρύτερα την ύπαρξη τους. Δημιουργούνται 2 νέες ομάδες η μια απευθύνεται στον καθένα που νιώθει αυτήν την ανάγκη και η άλλη σε νέους καλλιτέχνες. Παράλληλα ξεκινάει η ερασιτεχνική ομάδα, και ένας κύκλος εργαστηρίων για παιδαγωγούς.2013

Οι «Μορφές Έκφρασης» ανεβάζουν εκ νέου την παιδική παράσταση «Το παιδί και το κουδουνάκι» εμπλουτισμένη με video σκηνικά και έντονη βιωματική συμμετοχή των παιδιών.

Επίσης τον Φεβρουάριο, συναισθανόμενοι την κατάσταση της εποχής, ανεβάζουν την παράσταση «Ένας εχθρός του Λαού» του Ερρίκου Ίψεν.

Συνεχίζουν τις εκπαιδευτικές δράσεις τους και δημιουργούν την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική ομάδα «Κίνηση, Λόγος & Ρυθμός» με στόχο την εκπαίδευση και την δραστηριοποίηση νέων καλλιτεχνών στην απόδοση μύθων και παραμυθιών με το σύστημα «Κίνηση, Λόγος & Ρυθμός» του Θωμά Κινδύνη.

Τον Οκτώβριο ιδρύεται η Πειραματική Σκηνή του οργανισμού από την Άννα Σεβαστή Τζίμα. Η ομάδα παρουσιάζει το πρώτο της έργο στο Φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» με το έργο «Έξι σκίτσα για τον αόρατο κόσμο του Erik Satie».

Επίσης γίνονται θεσμός οι διαλέξεις της Κυριακής με θέματα που αφορούν τον άνθρωπο και την ανάπτυξή του, με εισηγητή τον Θωμά Κινδύνη.2011 – 2012

Η εκπαιδευτικές δράσεις (για παιδιά και ενήλικες) συνεχίζονται σε όλους τους τομείς.

Δημιουργούνται δύο νέες παιδικές παραστάσεις βασισμένες στο σύστημα Orff. Πρόκειται για το Ελληνικό Λαϊκό παραμύθι: «Το παιδί και το κουδουνάκι» που ανεβαίνει διασκευασμένο σε θεατρική μορφή και το πρωτότυπο έργο «Ο Χαχά και η Χιχί» σε κείμενα και σκηνοθεσία της Άννας Σεβαστή Τζίμα. Οι παραστάσεις παρουσιάζονται σε σχολεία και σε Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα συνεχίζεται η παράσταση «Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος», ο οποίος παρουσιάζεται και στην Κύπρο.

Διευρύνονται οι εκπαιδευτικοί κύκλοι του οργανισμού, αγκαλιάζοντας και προγράμματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης όπως το πρόγραμμα “Aνθρώπινα δικαιώματα” σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Youth for Humans Rights. Επίσης σε συνεργασία με την εταιρεία Bic δημιουργούν Βιωματικό Πρόγραμμα Πυρασφάλειας, το οποίο παρουσιάζεται σε σχολεία της Αττικής.

Η παράσταση «Χριστουγεννιάσματα & καλαντίσματα» παρουσιάζεται και στην Κύπρο.

Τον Δεκέμβριο του 2011 οι «Μορφές Έκφρασης» οργανώνουν σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο αφιέρωμα στον μεγάλο Δάσκαλο Δημήτρη Ροντήρη. Στα πλαίσια του αφιερώματος παρουσιάζεται σε μορφή αναλογίου η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, την ανάγνωση συνοδεύει ζωντανή μουσική από το μουσικό ερευνητικό σχήμα «Γη και Θάλασσα». Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου.

Την περίοδο των Αποκριών οι Μορφές Έκφρασης παρουσιάζουν την μουσικοθεατρική παράσταση «Τούτες οι μέρες το ‘χουνε» εμπνευσμένη από παραδοσιακά δρώμενα και τραγούδια της Αποκριάς. Σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων οργανώνουν παρέλαση καρναβαλιστών στα στενά της πλάκας με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Το καλοκαίρι του 2012 παρουσιάζεται η παράσταση Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη και σε διδασκαλία και σκηνοθεσία Θωμά Κινδύνη. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε Ελληνικά Θέατρα και Φεστιβάλ, αλλά και στο 16ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στην Κύπρο. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στη Λεμεσό και στο Θέατρο της Λευκωσίας.2009 – 2010

Το 2009 οι Μορφές έκφρασης οργανώνουν Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού Ηπείρου καθώς και το 2010 το 3ο καλλιτεχνικό κοινόβιο στο Μεσαιωνικό χωριό Μεστά της Χίου, σε συνεργασία με το Mediaval Suite Hotel, με θέμα το έργο: «Ηλέκτρα του Σοφοκλή» με συμμετοχή υπότροφων καλλιτεχνών, μαθητών αλλά και μελών της ομάδας. Ως αποτέλεσμα του κοινοβίου παρουσιάζονται αποσπάσματα του έργου στο μοναστήρι του χωριού.

Παράλληλα συνεχίζονται οι παραστάσεις «Χριστουγεννιάσματα & καλαντίσματα» και η παιδική «Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος».

Οι Μορφές Έκφρασης επεκτείνουν την εκπαιδευτική τους δράση δημιουργώντας βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά & εφήβους με θέμα την Τέχνη και τη ζωή. Ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα είναι το βιωματικό πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής «Το ταξίδι του κ. Πικ» όπως και το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Ασφαλώς Κυκλοφορώ» που υλοποιήθηκε σε σε σχολεία όλης της χώρας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την εταιρεία Vodafone.

Επίσης στο «Παιδί & Τέχνη» δημιουργούνται 2 νέες κατευθύνσεις, «Δημιουργικός χορός» και «Εικαστικής έκφρασης». Ενώ παράλληλα δημιουργείται τμήμα κλασσικού Ινδικού Χορού Bharata Natyam για ενήλικες υπό την επίβλεψη και τη διδασκαλία της Κλεονίκης Καραχάλιου.

Την άνοιξη του 2010 παρουσιάζεται παράσταση Κλασσικού Ινδικού χορού με τον Ινδό χορευτή Rajib Shaha και τις Ελληνίδες χορεύτριες Κλεονίκη Καραχάλιου και Μάτα Μάρα.

 

Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς παρουσιάζεται και δεύτερη παράσταση Κλασσικού Ινδικού Χορού Bharata Natyam με θέματα εμπνευσμένα από την Ινδική μυθολογία. Στην παράσταση χορεύουν η την διακεκριμένη χορεύτρια και  καθηγήτρια χορού στο Πανεπιστήμιο της Pune, Dr. Sucheta Chapekar με τους συνεργάτες της, και ο Ινδός χορευτής Rajib Saha. Μετά την παράσταση ακολούθησε διήμερο σεμινάριο κλασσικού Ινδικού χορού  Bharata Natyam, που δόθηκε από την κ. Dr. Sucheta Chapekar και τους συνεργάτες της.2008

Συνεχίζονται όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις (για παιδιά και ενήλικες).

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Χριστουγεννιάσματα & Καλαντίσματα» λόγω της έντονης ζήτησης ξαναπαρουσιάζεται και γίνεται μια παράσταση «θεσμός» για τις Μορφές Έκφρασης. Ενώ δημιουργείται και μια νέα παράσταση για παιδιά με τίτλο: «Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος» σε κείμενα της Άννας Σεβαστής Τζίμα (μέλος της ομάδας) και σκηνοθεσία Θωμά Κινδύνη. Η παράσταση είναι βασισμένη στο σωματικό θέατρο και το σύστημα Orff, όλη η μουσική της παράστασης παίζεται ζωντανά στη σκηνή, με φυσικά μουσικά όργανα, από τους ίδιους τους ηθοποιούς ενώ άλλο χαρακτηριστικό της παράστασης είναι η συμμετοχή των παιδιών.

Ανακοινώνεται Υποτροφία νέων καλλιτεχνών με θέμα την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία. Η επιλογή των 20 καλλιτεχνών έγινε κατόπιν ακροάσεων. Η υποτροφία απευθυνόταν σε νέους ηθοποιούς, και χορευτές ηλικίας από 18 έως 35 ετών. Η διάρκεια της υποτροφίας ήταν 2ετής.


Επικοινωνία

Αλκμήνης 13, Αθήνα, 118 54 (Κ. Πετράλωνα)
Τηλέφωνο: 210-3464903, 210-3464002
Email: info@morfesekfrasis.gr

Για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα για τις νέες παραστάσεις και τις προσφορές μας.