Θωμάς Κινδύνης

Άρθρογραφία

Τα Παιδιά

Πώς να κοιτάξεις τα παιδιά και τι να τους ομολογήσεις; Τι; Ότι το μέλλον και το παρόν είναι βάρβαρο, κυνικό ανασφαλές και ότι η παιδεία ψάχνεται σε ακαταλαβίστικες μεθόδους;

Παιδεία σημαίνει μόρφωση και μόρφωση είναι η απόκτηση νέας μορφής από την αμόρφωτη κατάσταση.

Γίνεσαι, δηλαδή, δια της παιδείας εύμορφος, όμορφος. Έτσι μορφώνω σημαίνει ότι δίνω μορφή, σχήμα σε κάτι ασχημάτιστο. Το παιδί είναι το αμόρφωτο, το αδιάπλαστο ον που με την κατάλληλη αγωγή αποκτάει ευμορφία, μόρφωση, ομορφιά.

Τι το κάνει το παιδί όμορφο είναι κατά Αριστοτέλη η Κίνηση, ο Λόγος και ο Ρυθμός.

Δηλαδή τρεις τέχνες που διαμορφώνουν αρμονικά τα τρία βασικά κέντρα του το κινητικό, το συναισθηματικό και το διανοητικό. Η αρμονική συνύπαρξη αυτών των κέντρων δημιουργεί την ομορφιά το "Εύμορφον".

Η γλώσσα, λοιπόν, και οι αριθμοί συντονίζουν τις νοητικές γνώσεις του και συντελούν στην ευφυία του. Η κατάλληλη γυμναστική-κίνηση διαπλάθουν το σώμα του και η μουσική διαμορφώνει την προσωπικότητά του.

Σ' αυτά αποσκοπεί το μορφωτικό μας σύστημα Κίνηση, Λόγος και Ρυθμός, για να μπορούν να αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι την κατάλληλη γνώση περί των παιδιών και των νέων και να ευμορφώσουν συνειδήσεις φτιάχνοντας τους αυριανούς πολίτες.

Η ουσία λοιπόν της παιδείας είναι η Αρετή, δηλαδή οι ευάρμοστες πράξεις που δίνουν λύση και οδηγούν στην Επιβίωση, όχι μόνο του σώματος, αλλά και του όντος.

Αποσκοπούμε και έχουμε διαμορφώσει το κατάλληλο σύστημα για να μπορούν οι αυριανοί παιδαγωγοί να πλάσουν εύμορφους νέους πολίτες και όχι υπηκόους-ιδιώτες.

Θωμάς Κινδύνης


Επικοινωνία

Αλκμήνης 13, Αθήνα, 118 54 (Κ. Πετράλωνα)
Τηλέφωνο: 210-3464903, 210-3464002
Email: info@morfesekfrasis.gr

Για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα για τις νέες παραστάσεις και τις προσφορές μας.